ЛОКАЛЬНІ ВІЙНИ ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ НА БЛИЗЬКОМУ ТА СЕРЕДНЬОМУ СХОДІ І ЇХНІЙ ВПЛИВ НА МІГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В РЕГІОНІ - Лавер, Олександр; Матяшовська, Беата; Шумило, Наталія (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2020)
В пропонованій публікації розглядається питання статистики втрат населення країн Близького та Середнього Сходу в результаті воєн, військових, етнічних та релігійних конфліктів упродовж 2017–2020 рр., та їхній вплив на міграційні процеси у країнах регіону за вказаний проміжок часу. Дана публікація є продовженням наших досліджень із вказаної проблематики за період 2001 – 2016 рр., які були проведені нами в попередніх роботах. В пропонованій публікації порівнюються людські втрати країн Близького та Середнього Сходу з аналогічними втратами населення країн пострадянського простору, країн Євросоюзу, та Американського континенту упродовж 2001 – 2020 рр. Показано, що величезна кількість біженців та внутрішньо – переміщених осіб у країнах Близького та Середнього Сходу є наслідком воєн та конфліктів, які десятиріччями велися у країнах цього регіону. В пропонованій публікації вивчається динаміка чисельності основних груп біженців з регіону: палестинських, сирійських, афганських біженців, та біженців з Ємену за досліджуваний період часу. Вивчається також проблема гастарбайтерів у країнах регіону, у тому числі українських заробітчан в Ізраїлі. Наводяться дані про чисельність біженців з Близького та Середнього Сходу у країнах Євросоюзу та у ряді інших держав світу. Пропонована публікація включає в себе наступні підрозділи: порівняльний аналіз людських втрат у війнах і конфліктах ХХІ століття (2001 – 2020 рр.) по країнах пострадянського простору, державах ЄС та Америки, і країн Близького та Середнього Сходу, уточнені дані стосовно чисельності палестинських, сирійських, афганських біженців, та біженців з Ємену за досліджуваний період часу, їхнє розміщення у країнах регіону. А також: чисельність внутрішньо – переміщених осіб у країнах регіону, взаємовідносини біженців з корінним населенням та урядами приймаючих країн, питання іноземних гастарбайтерів у країнах регіону, статистичні дані стосовно чисельності біженців з країн Близького та Середнього Сходу.