ПЕЧАТКИ ТА ГЕРБИ У ДОСЛІДЖЕННЯХ ЮРІЯ КАЧІЯ - Myskov, Ivan; Slipetsky, Oleg (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2020)
Автори у даній статті спробували проаналізувати та оцінити науковий доробок Ю. Ю. Качія у дослідженнях та публікаціях емблем, печаток, гербів краю. Юрій Качій (1925 – 1990) відомий як поет, журналіст, публіцист, перекладач, архівіст,працював ученим секретарем Закарпатського краєзнавчого музею.Дослідник був особисто знайомий із проф. Я. І. Штернбергом, який також досліджував та написав статті про найдавніші печатки та герби міст і сіл комітатів Берег, Мараморош, Угоча, Унг, пізніше опублікованих у газеті «Новини Закарпаття» 1991 р. Ю.Качій працював у фондах архіву Закарпатського краєзнавчого музею, з угорськими науковими періодичними виданнями. Досліджуючи емблеми, печатки, герби, з особистих записів, він збирав списки населених пунктів, з притаманними їм символами чи знаками, серед яких бик, ведмідь, вовк, зубр, лисиця, кабан, косуля, олень, орел, рись, серна, щур тощо. Дослідник цікавився відбитком печатки комітату Мараморош, спільною печаткою п’яти коронних міст Тячева, Хуста, Вишкова, Довгого Поля, Сігета, яким присвятив декілька науково-популярних публікацій про загальні та окремі символи міст, їх печатку, яка відома з 1551 р. Серед сільських печаток, особливу увагу Ю. Качій приділив увагу символам (знакам) населених пунктів Кідьош (змія) та Великі Лучки (кукурудза). Він займався пошуками не тільки відбитків, але і матриць печаток. Дослідник цікавився печатками цехів Ужгорода та Мукачева, закарпатськими радянськими печатками 1919 р. та печатками м. Ужгорода 1944 – 1945 рр. Ю. Качій зібрав велику кількість гербів і печаток (XIV cт. – 1944 рр.) та мав намір видати окремим виданням, але не встиг. Дослідник описував печатку наступим чином: діаметр, зображення (символ, емблема), легенда печатки, матеріал, з якого виготовлена печатка. Окремі невеликі статті про печатки та герби краю були опубліковані у періодичних виданнях «Закарпатська правда», «Kárpáti Igaz Szó», «Kalendárium». Печатки, зібрані Ю. Качієм, були надруковані у монографіях «Печатки, герби міст і сіл Закарпаття» (автори – В. Куликовський, Б. Мариконь), «Геральдика Закарпаття. Герби і печатки міст, сіл і селищ» (автори – Б. Мариконь, В. Ньорба).