Освітні процеси на Хмельниччині в умоваї нацистської окупації (за матеріалами проскурівської газети «Український голос») - Дударчук , Любомир (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2021)
У статті проаналізовано перебіг освітніх процесів на Хмельниччині в роки нацистської окупації. Головним джерелом для підготовки розвідки стали матеріали газети «Український голос», що виходила у Проскурові з 1941 по 1943 рік. Охарактеризовано зміст публікацій, які вміщувалися в даному часописі, звернуто увагу на персоналії, причетні до його видання. Показано, що чимало дописів мали яскраво виражене пропагандистське спрямування. Охарактеризовано систему освіти в регіоні. Подано статистичні дані про кількість шкіл на Хмельниччині, а також показники успішності учнів. Встановлено, що у сфері шкільництва в окреслений період існувала низка проблем: незадовільний стан шкільних приміщень, низький рівень відвідуваності учнями уроків та брак підручників. Доведено, що представники влади докладали значних зусиль для належної організації навчального процесу – проводили ремонтні роботи, накладали штрафи на батьків, які не дозволяли дітям відвідувати заняття. Простежено зміни в навчальних програмах шкіл після встановлення окупаційної адміністрації в краї. Акцентовано увагу на діяльності Меджибізької бібліотеки. Встановлено, що система шкільної освіти використовувалася з метою ідеологічного впливу на місцеве населення. Проаналізовано діяльність закладів професійної освіти на Хмельниччині. Охарактеризовано особливості їх функціонування. Доведено, що переважна більшість з них була представлена короткотерміновими курсами та фаховими школами. Спираючись на газетні матеріали, проаналізовано особливості вступних кампаній в цей період. Охарактеризовано рівень матеріально-технічного забезпечення закладів освіти. Звернуто увагу на діяльність Українського промислового товариства в освітній сфері. Важливим осередком підготовки педагогічних кадрів для шкіл Хмельниччини у вказаний період був Кам’янець-Подільський учительський інститут. Висвітлено його роль як освітнього осередку в краї. Встановлено кількість студентів цього закладу. З’ясовано, що здобуття професійної кваліфікації в цей час було, зазвичай, платним. Доведено, що в закладах фахової освіти здійснювалася підготовка спеціалістів у тих галузях господарства, людські ресурси яких були найбільш цінними з точки зору їх подальшої експлуатації на користь Третього Райху.