Зовнішня політика Чеської Республіки крізь призму історіографії - Павлишин , Любов (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2021)
У статті здійснено аналіз розробки проблематики становлення та розвитку зовнішньої політики Чеської Республіки у працях українських та зарубіжних дослідників. Наукова проблема привертає до себе чималу зацікавленість фахівців у сфері міжнародних відносин, адже є актуальною та перебуває у несталій формі. Відповідно, існує необхідність у постійних наукових пошуках. У статті узагальнено новий матеріал з досліджуваної теми історіографії. Автором було розглянуто основну масу наукової літератури з проблематики зовнішньої політики суверенної Чеської Республіки. Для об’єктивного розкриття теми література була розподілена за проблемним принципом. Проблематика розвитку міжнародних відносин країн ЦСЄ у посткомуністичний період та Чехії, зокрема, висвітлюється у багатьох наукових та науково-популярних працях. Серед зарубіжних дослідників автор виділяє в основному чеських, словацьких, німецьких та британських. Такий етно-географічний ряд науковців зумовлений специфікою геополітичного розташування Чеської Республіки. Українські дослідники даної проблематики розглядаються крізь призму вітчизняної науки. У статті подано аналіз наукових досліджень з наступних питань: загальні трансформаційні перетворення у регіоні ЦСЄ, становлення суверенної Чеської Республіки та її національної політики, досвід інтеграції країни до Європейського Союзу та НАТО, Вишеградське співробітництво, розвиток чесько-словацьких відносин та становлення українсько-чеського міждержавного співробітництва. Для повного і всебічного висвітлення досліджуваної проблеми нами використано значну кількість матеріалів періодичних видань України, Чехії, Словаччини та Німеччини. Огляд використаних праць вітчизняних та зарубіжних дослідників демонструє, що у більшості з них порушуються загальні проблеми внутрішньополітичних трансформаційних процесів у площині політологічних, економічних або культурологічних досліджень.