ПРОДОВОЛЬЧА ДОПОМОГА АРА НА КАТЕРИНОСЛАВЩИНІ ПІД ЧАС ГОЛОДУ 1921 – 1923 РР. - Говоруха, Владислав (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2020)
У статті розглядається діяльність Американської адміністрації допомоги (далі – АРА) в Катеринославській губернії під час голоду 1921 – 1923 рр. Висвітлено продовольчу складову допомоги, а саме забезпечення продуктами харчування голодуюче населення регіону. Описано становище в губернії напередодні розгортання діяльності АРА, показано обсяги та масштаби голоду. Автор виділяє наступні шляхи продовольчої допомоги: доставка продуктових посилок, забезпечення дитбудинків та лікарень, відкриття громадських їдалень для дітей та дорослих й окремих їдалень для студентів. У статті простежується формування мережі громадських їдалень, поетапно висвітлюється процес охоплення максимально можливого числа людей. Якщо брати до уваги, що перші заклади харчування були відкриті в травні 1922 р., то пікові показники своєї роботи АРА змогла продемонструвати вже після трьох місяців роботи. Особливу увагу приділено розгортанню посилкової програми, яка надходила з-за кордону, розкрито її переваги та недоліки. Висвітлено особливості функціонування студентських їдалень для старших курсів чотирьох закладів вищої освіти м. Катеринослава. Розкрито особливості взаємодії АРА з місцевими органами влади (Губернський виконавчий комітет (далі – Губвиконком), Губернський комітет допомоги голодуючим (далі ‒ Губкомдопгол)) і конфліктні ситуації. Під час дослідження автором використано логічний, історичний, статистичний, системний, структурно-функціональний методи. Проведена порівняльна характеристика кількісних показників діяльності Американської адміністрації допомоги та інших міжнародних організацій, доведено ключову роль АРА у подоланні наслідків голоду. У статті узагальнено новий матеріал з досліджуваної теми, залучено ряд раніше не опублікованих архівних даних з архів України: Державний архів Дніпропетровської області (далі ‒ ДАДО) та Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (далі ‒ ЦДАВО). На закінчення підсумовано обсяги та вартість допомоги АРА для Катеринославського регіону, наведено оцінки її діяльності.