ФРАНЦУЗЬКІ ЗВ’ЯЗКИ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИКІВ В УКРАЇНІ В ІМПЕРСЬКУ ДОБУ - Boiko-Haharin, Andrii (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2020)
У цій статті, спираючись на збережені в архівних справах та публікаціях українських газет імперської доби свідчення, описано та проаналізовано випадки «французького» сліду в фальсифікації грошей. Перші згадки про потрапляння до України підробок із Франції пов’язані із фінансовою диверсією Наполеона І Бонапарта під час Війни 1812 року. Завезення виготовлених у м. Парижі підробок зазнала також Австрія під час воєнного конфлікту 1806 – 1809 років. Після цього в Міністерстві Фінансів Російської імперії почали чітко усвідомлювати високу імовірність виявлення в державі підроблених французьких монет. Про це свідчать звіти експертів російських митниць, яким були відомі підробки французьких срібних 2 та 5 франкових монет. Французькі золоті та срібні монети були добре відомі населенню в Австро-Угорщині, галицька преса повідомляє про виявлення подібних підробок у далеких від України регіонах імперії та світу, виготовлених, до того ж, за допомогою різних технологій. Фальсифікаторів французьких монет було викрито у м. Відні та Будапешті, зафіксовані випадки обпилювання автентичних монет. Також на сторінках галицької преси повідомлено про виявлення потужного угрупування фальсифікаторів французьких грошей у самій Франції та тодішній колонії – у Тунісі. Випадки затримання фальшивомонетників уродженців Російської імперії відомі в м. Парижі, а також фальсифікатора французьких грошей викрито у м. Варні. У Російській імперії газетна періодика поступово розкриває епізоди виявлення у м. Києві значної партії підробок золотих французьких монет, а також завезення вірменами фальшивих грошей з м. Парижу та Ніцци. Злочинцям вдалося створити декілька потужних міжнародних угрупувань, які за рахунок чіткої організації тривалий час виготовляли у Франції підробки російських кредитних білетів, у подальшому збуваючи їх у віддалених регіонах імперії: на Кавказі та в Сибіру, а також крупних містах: Москві, Києві, Кракові та заселеному на той час росіянами Харбіні.