Система оплати працівників сільського господарства Донецької та Луганської областей у 1965 – 1985 роках - Шимко, Олена (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, 2021)
У статті розглядається організація системи оплати праці робітників сільського господарства Донецької та Луганської областей у середині 1960 середині 1980-х років. Основну роль у прибутках радянських людей відігравала заробітна платня. Вона була головним важелем матеріального стимулювання населення до роботи. Її зміни прямо впливали на добробут мешканців регіону, бо саме заробітна плата була головним джерелом існування населення Донбасу. Головним складником зарплатні була тарифна ставка. Влада систематично переглядала систему ставок та посадових окладів, вважаючи, що це допоможе досягти головної мети – забезпечення оптимальної долі тарифної частини в оплаті праці. Пошук найбільш раціональних шляхів створення ефективної системи матеріальної винагороди робітників у 1960 – 80-х роках тривав досить активно. Загалом у країні заробітну плату регулювала в основному держава, ринкові механізми в цьому процесі задіяні не були. Велику увагу приділено законодавчому обґрунтуванню формування та змін у системі оплати їх праці. Зокрема простежуються відповідні постанови ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР та УРСР, рішення Пленумів ЦК, місцевих органів влади тощо. На підставі зазначених вище документів аналізується рівень посадових окладів сільськогосподарських працівників, порядок нарахування різних видів доплат та премій, їх відмінності по досліджуваних роках та основних посадах. Майже весь досліджуваний період відбувається невпинний пошук оптимізації оплати праці на селі, проте цей пошук майже ніяк не відбився на суттєвому покращенні рівня життя селян. Також розглядаються різні форми розподілу заробітної плати, аналізуються та порівнюються посадові оклади керівного складу та спеціалістів сільського господарства. Досліджується аспект існування присадибних ділянок як засобу додаткового прибутку. Автор дає узагальнюючу характеристику змін у системі оплати праці сільських робітників протягом 1965 – 1985-х років, простеживши її за архівними матеріалами. Основна увага приділяється недолікам у системі оплати праці у сільському господарстві, розкривається несправедливий розподіл грошових видатків на фонд оплати праці.