ПИТАННЯ ДАТУВАННЯ СЕРЕДНЯНСЬКОГО ЗАМКУ

Автор(и)

  • Igor Prokhnenko Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків ДВНЗ «УжНУ»., Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2523-4498.1(38).2018.159904

Ключові слова:

Середнє, замок, письмові джерела, датування, кераміка, кахлі, текстильні пломби, зброя.

Анотація

За останні десятиріччя значно зросла кількість польових археологічних досліджень середньовічних та ранньомодерних місцезнаходжень на території Закарпатської обл. України. Середньовічний загін експедиції Ужгородського національного університету на чолі з Ігорем Прохненком основну увагу приділив вивченню пунктів в Виноградові, Королеві, Середньому, Броньці, Квасові, Сільці, Вишкові та Чинадієві. Потужним культурним шаром, складною стратиграфією та значною кількістю знахідок вирізняється замок, який знаходиться біля села Середнє Ужгородського р-ну Закарпатської обл. Історія замку широко представлена в науковій літературі. Однак тільки в незначній кількості публікацій наведені факти підтверджені даними письмових джерел. Особливо це стосується раннього періоду функціонування Середнього, який слабо представлений в документах. Кам’яні фортифікації навколо центрального укріпленого палацу були зведені в середині XVI сторіччя і саме з цього часу Середнє стало замком. У XVI – XVII сторіччях він часто міняв своїх власників. Незважаючи на насичену подіями історію замку, тільки незначні археологічні роботи проводилися на ньому і в його найближчій окрузі. З 2008 року за його вивчення взялася експедиція Ужгородського національного університету. На протязі польових сезонів 2008, 2017 – 2018 років три розкопи загальною площею більше 150 кв. м були закладені в центральній частині пам’ятки біля укріпленого палацу. Потужність культурного шару коливалася від 1,5 до 2,5 м. Під час робіт була зібрана значна колекція матеріалів, зокрема: тисячі фрагментів керамічного посуду, кахлі, вироби з кістки, скла та металу (домашнє начиння, елементи одягу, прикраси, товарні текстильні пломби, монети та зброя). Загальне датування знахідок – кінець XV –  XVII сторіччя. Аналіз інвентарю замку, з урахуванням співставлення стратиграфічної ситуації і виявлених речей дозволяє говорити про існування укріпленого пункту з кінця XV до XVII сторіччя. Це датування не суперечить даним письмових джерел, але має суттєві відмінності з представленою у науковій літературі хронологією. Продовження археологічного дослідження і аналіз більшої кількості письмових джерел дозволить отримати додаткову інформацію про історію цієї ключової регіональної пам’ятки.

Посилання

Engel P. A nemesi társadalom a középkori Ung megyében. Budapest: MTA Történettudományi Intézete, 1998.

Prohnenko I., Mojzsesz V., Zsilenko M. Kárpátalja középkori és kora újkori várainak kutatsá // A nyíregyházi Jósa András Múzeum Évkönyve. Nyíregyháza, 2013. LV. Old. 203-250.

Prohnenko I., Zsilenko M. A szerednyei vár kutatása // Várak kastélyok templomok. Évkönyv 2017. Kökény: ZIMédia Kiadó, 2017. Old. 56-59.

Takáts S. Régi magyar kapitányok és generálisok. Budapest: Genius Kiadás, 1928.

##submission.downloads##

Як цитувати

Prokhnenko, I. (2018). ПИТАННЯ ДАТУВАННЯ СЕРЕДНЯНСЬКОГО ЗАМКУ. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія, (1 (38), 117–122. https://doi.org/10.24144/2523-4498.1(38).2018.159904

Номер

Розділ

Археологія